Weesgeneesmiddelen en homeopathie
De homeopathie heeft ruim twee eeuwen geleden ontdekt dat een geneesmiddel niet alleen bij de kwaal, maar ook bij de persoon moet passen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het homeopathisch geneesmiddel Mercurius slechts bij 10% van de patiënten met keelontsteking werkt. Commercieel gezien is dit niet handig: meer werk om het juiste middel te vinden en minder omzet per aandoening.
Big Pharma heeft altijd een hekel gehad aan kleine groepen patiënten; niets aan te verdienen. Door de verwevenheid van Big Pharma met de politiek komt er een oplossing: een voorkeursregeling voor weesgeneesmiddelen. Dat houdt in dat het mag kosten wat de gek ervoor geeft en dat patenten langer gelden. Dat kan oplopen tot honderdduizenden euro’s per patiënt per jaar gedurende 10 jaar.
En ineens ontdekt Big Pharma dat een geneesmiddel niet alleen bij de (veel voorkomende) kwaal moet passen, maar ook bij de persoon. Kassa!! Er is nu een stuwmeer van weesgeneesmiddelen ontstaan.
Ooit zal Big Pharma, in navolging van homeopathie, ontdekken dat een weesgeneesmiddel ook bij andere kwalen past. Hoe lang gaat dit duren? Tien jaar, eerst moet het patent verlopen. Een homeopathisch geneesmiddel levert immers slechts enkele tientjes omzet per jaar per patiënt op.