Twijfel en snelheid

In Nieuws

Deze tijd is lastig voor twijfelaars: alles moet snel, heftig en volmaakt. Maar als dat niet werkt, wat dan? Homeopathie kan heel snel werken bij acute ziekten, maar de meeste mensen hebben al heel lang klachten voordat ze een homeopathisch arts raadplegen. Omdat homeopathie via het zelfherstellend vermogen van levende systemen werkt, gaat het herstel dan juist langzaam. Het effect bouwt langzamer op naarmate de klachten langer bestaan, maar het gaat geleidelijk steeds beter. Zelfs na meer dan 10 jaar klachten zijn mensen na een half jaar al behoorlijk tevreden en na een jaar gaat het nog beter. Verbluffend: eerst een neerwaartse spiraal gedurende jaren en dan een opwaartse gedurende vele maanden telkens weer beter. Maar ja, voordat je dat in de gaten hebt.

Vandaag wilde een patiƫnt eigenlijk afzeggen voor het tweede consult. Na 6 weken waren de diverse klachten die langer dan 10 jaren bestonden nog niet beter. En vriendinnen hadden gezegd dat niets hielp voor die klacht. Homeopathie? daar wisten de vriendinnen niets van.

De keuze van mijn middel was mede gebaseerd op het feit dat ze snel twijfelde. Homeopathie is persoonsgerichte geneeskunde en dergelijke karakterkenmerken blijken ook relevant voor de keus van een middel. Maar zie dan de eerste weken maar eens door te komen in een omgeving van ondeskundige vertrouwenspersonen.

Start typing and press Enter to search