Trumpisme en alternatieve geneeskundee

In het najaar worden de antikwakkers acief, ook nu. Verontrustend is dat zij meer greep krijgen op de media. Het Trumpisme dat zij voorstaan krijgt nu vat op de ‘kwaliteitskranten’. NRC/Handelsblad pakt uit met meerdere pagina’s waarin slechte geneeskunde door vreemde vogels gelijk gesteld wordt aan alternatieve geeeskunde, zoals Islam gelijk gesteld wordt aan terrorisme.

Zoals iedere beroepsgroep kent de geneeskunde vreemde vogels die gevaarlijke dingen doen. Vreemde vogels zie je ook in de advocatuur en het notariaat, maar spreken we dan van alternatieve advocatuur en alternatief notariaat?

Er vallen doden door slechte geneeskunde die je alternatief kunt noemen. Dat wordt breed en blijvend uitgemeten, zo van “Weet u nog, die bekende actrice bijna twintig jaar geleden?”. Individuele gevallen doen het in het Trumpisme beter dan cijfers, wie let er nu op de 200.000 doden door reguliere geneesmiddelen per jaar, alleen in de EU?

In het Trumpisme is er geen klimaatprobleem en geen medisch probleem. Dat over enkele decennia resistentie tegen antibiotica de grootste doodsoorzaak wordt is nepnieuws. Dat homeopathische artsen veel minder antibiotica gebruiken ook. Zoals Islam slecht is en alle andere geloven goed, zo is alternatieve geneeskunde slecht en regulier goed. Al het reguliere dat niet goed is wordt per definitie alternatief.

In het Trumpisme werkt alternatieve geneeskunde nooit en regulier altijd. Wie kijkt er nu naar de cijfers van de Cochrane Collaboration en ziet dat de meeste reguliere geneesmiddelen beslist niet bij alle patiënten werken, ondanks het gedeeltelijke placebo effect? Een effect bij 70% van de patiënten is al veel. De media besteden geen aandacht meer aan het feit dat de meeste gebruikers van alternatieve geneeskunde daarvoor jaren tevergeefs reguliere geneeskunde hadden toegepast.

In het Trumpisme is de oplossing uitgummen: artsen mogen geen alternatieve geneeskunde toepassen. Liever dood door antibioticaresistentie dan homeopathie ook maar overwegen. Liever patiënten blootstellen aan onbekwame behandelaars dan aan artsen die alteratieve geneeskunde toepassen. Dat je artsen veel beter kan controleren dan niet-arts behandelaars is ook onbelangrijk.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search