Pretenties

In Nieuws

Tegenstanders van alternatieve artsen hebben een nieuwe hobbie: klagen over teveel pretenties bij de reclamecodecommissie. Enige bijbelkennis zou hun goed doen: En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?.

Inderdaad, ik heb ook de neiging om van de daken te schreeuwen wanneer een jonge man met ernstige depressiviteit en autisme na een jaar homeopathie sterk verbeterd is, maar je mag niet stellen dat je met homeopathie depressiviteit en autisme kunt genezen. Het dubbelblind bewijs daarvoor is er niet.

Maar nu de balk in het oog van de regulieren. Jaarlijks krijgen veertigduizend jongeren in Nederland antidepressieva voorgeschreven waarvan bewezen is dat deze meer zelfmoordneiging en agressivteit veroorzaken. Jaarlijks sterven in de EU tweehondderdduizend mensen aan bijwerkingen van reguliere geneesmiddelen, vijfentwintigduizend door antibiotica.

Toch wordt gewaarschuwd dat homeopathisch behandelen dodelijk kan zijn. Is dat redelijk? Een fanatieke tegenstander van homeopathie heeft uitgezocht hoe dodelijk homeopathie is. In de wereldliteratuur van 34 jaar vond hij vier(!) overlijdens, volgens hem door homeopathie, maar bij heranalyse hiervan bleef één patiënt over die te lang doorbehandeld was met homeopathie terwijl een andere behandeling noodzakelijk was.

Ik ben homeopathie gaan doen om bij ongecompliceerde luchtweginfecties antibiotica te vermijden en bijwerkingen van reguliere middelen te vermijden. Dat zou ik van de daken willen schreeuwen, maar dat mag niet, want die lui met de balk in hun oog schreeuwen nog harder.

Start typing and press Enter to search