Onnozele patiënten?

Vandaag zag ik een patiënt terug die zich heel boos maakt over het rapport van de adviescommissie van de Europese academies van wetenschappen (EASAC). Deze commissie meent dat gebruikers van homeopathie onnozele patiënten zijn die door het gebruik van homeopathie echt werkzame reguliere middelen vermijden. Naar echte patiënten die homeopathie gebruiken hebben ze niet willen luisteren.

Mijn patiënt maakt zich zo boos omdat hij al 15 jaar reguliere geneesmiddelen gebruikte voor zijn jicht, met nauwelijks resultaat. Hij gebruikt nu bijna een jaar homeopathie en zijn jicht is veel beter dan al die 15 jaren daarvoor. Wat ook prettig is dat nu langzaamaan zijn longen steeds beter worden en ook zijn kouwelijkheid minder wordt.

Dit is voor homeopathische artsen de normale gang van zaken: patiënten die al heel wat jaren weinig baat hebben bij reguliere geneesmiddelen en dan pas aan homeopathie denken. Het is eigenlijk wel schrijnend dat wetenschappers de deskundigen bij uitstek, patiënten die zowel reguliere als homeopathische geneesmiddelen gebruiken, totaal negeren en zelfs belachelijk maken. Mogen deze mensen zich wel wetenschapper noemen? Wie is hier nu onnozel?

Recent Posts

Start typing and press Enter to search