Nutteloze handelingen

Meer dan dertienhonderd nutteloze reguliere behandelingen volgens de artsenorganisaties!  Vele daarvan zijn bedoeld om patiënten van een alternatieve behandeling af te houden. Ik maak het regelmatig mee: een patiënt maakt een afspraak bij mij voor een homeopathische behandeling na meer dan tien jaar regulier tobben. Hij meldt dit aan de huisarts en jawel, de huisarts ziet toch nog een nieuwe reguliere optie. Het consult bij mij wordt dus weer een aantal maanden opgeschoven.

Ook onderzoeken scoren hoog op nutteloosheid vanuit de overdreven verwachtingen van de diagnose. Een diagnose wil nog niet zeggen dat daarmee een effectieve behandeling gevonden is. Veel onderzoeken leveren niets op, zijn belastend voor de patiënt, maar een zege voor de portemonnee van de arts.

Vooral patiënten met chronische klachten en meerdere aandoeningen tegelijk worden bestookt met nutteloze reguliere onderzoeken en klachten. De onderzoeken leveren geen bruikbare informatie, maar houden de patiënt aan het lijntje. De behandelingen zijn wetenschappelijk onbewezen, zeker wanneer de patiënt meerdere aandoeningen heeft. Maar vooral de patënt heeft bewezen dat de behandeling bij hem niet werkt en dat het zinloos is op dit pad door te gaan.

Wat is er op zo’n moment op tegen om de patiënt door te verwijzen naar een alternatief arts? De reguliere behandeling baat niet, maar schaadt wel. De reguliere arts begrijpt niet wat de patiënt mankeert, dus, wat is er nog tegen op een onbegrepen behandelmethode?

Nee, nutteloze behandelingen zijn nutteloos voor de patiënt, maar zeer nuttig in de strijd tegen alternatieve geneeskunde.

Start typing and press Enter to search