Homeopathie bewezen goedkoop en effectief

Zwitserse onderzoekers hebben de verzekeringsgegevens van bijna zestienduizend Duitse patiënten geanalyseerd die drie jaar homeopathisch behandeld zijn en deze vergeleken met een even grote groep die regulier behandeld is.

In het begin van de homeopathische behandeling waren de homeopathische patiënten even gezond als de reguliere, zij hadden evenveel ziekteverzuim, evenveel ziekenhuisopnames en gebruikten evenveel of meer antidepressiva, pijnstillers en antibiotica.

In de loop van drie jaar homeopathische behandeling werd met homeopathie het ziekteverzuim minder, namen de ziekenhuisopnames af en werd het gebruik van antidepressiva, pijnstillers en antibiotica minder.

In de loop van deze drie jaar namen de klachten van allergie, eczeem en astma in de homeopathische groep af, terwijl deze in de reguliere groep juist toenamen.

Het aantal ziekenhuisopnames nam in de homeopathiegroep af met 10%, terwijl dit in de reguliere groep toenam met bijna 33%. Ook kankerpatiënten waren beter af met homeopathie.

De arbeitsongeschiktheid ten gevolge van depressiviteit nam in de homeopathie groep af met bijna 17%, terwijl deze in de reguliere groep toenam met 17%.

Het antibioticagebruik nam bij kinderen die vanaf de geboorte homeopathisch behandeld werden af met 17%, terwijl dit in de reguliere groep toenam met 74%.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een genenommeerde reguliere onderzoeksinstelling, Gesundheitsforen Leipzig gmbh, met veel ervaring in de economische evaluatie van gezondheidszorg.

Hier zien we het enorme verschil in beoordeling van wetenschappelijk bewijs voor homeopathie. Wanneer je de reguliere slager de homeopathische concurrent laat beoordelen wordt, na een selectie van vijf uit 180 onderzoeken de conclusie getrokken dat er “onvoldoende betrouwbaar bewijs is om reguliere geneeskunde te vervangen door homeopathie”. Zo’n reguliere slager is de Australische NHMRC, die een eerste onderzoek in de la schoof en, ondanks allerlei manipulaties, niet verder kwam dan de conclusie hierboven. Dit spoort absoluut niet met de dagelijkse praktijk dat homeopathie vooral wordt toegepast wanneer reguliere geneeskunde niet werkt. Onpartijdige reguliere onderzoekers komen tot de conclusie dat het dubbeblind bewijs voor homeopathie niet onderdoet voor regulier bewijs. Dit meest omvangrijke onderzoek van de dagelijkse praktijk tot nu toe laat zien hoeveel homeopathie kan toevoegen aan de reguliere behandeling.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search