Hart en ziel

In Nieuws

Opzienbarend nieuws van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS)(juni 2017):

De behandeling van patiënten volgens de wetenschappelijk bewezen methoden levert niet altijd de best mogelijke zorg voor deze patiënten op.

Zouden we nu eindelijk wakker worden? Wereldwijd gebruiken 200 miljoen patiënten homeopathie omdat reguliere geneeskunde hen niet helpt. Dat is niet zo vreemd omdat een ‘bewezen’ geneesmiddel niet iedereen helpt. Wat onder ‘bewezen’ verstaan wordt in de reguliere geneeskunde betekent niet meer  dan dat het middel bij meer mensen werkt dan een placebo. Dat betekent dan vaak bij 50% in plaats van 30% op placebo. Het zogeheten dubbelblind bewijs helpt de gemiddelde patiënt, maar bestaat die wel?

Wat moet de patiënt als een ‘bewezen’ geneesmiddel niet werkt? De ‘wetenschappelijk’ opgeleide arts haalt dan zijn schouders op, “Pech gehad”. Want wat kan hij anders? Een alternatieve methode als homeopathie toepassen kan niet, want dan raakt hij op last van de Nederlandse overheid zijn artsentitel kwijt.

Is homeopathie dan niet bewezen? Onafhankelijke epidemiologen stellen dat het bewijs voor homeopathie niet onderdoet voor regulier bewijs, maar vijandige epidemiologen weten het zo te draaien dat er geen bewijs zou zijn.

De RVS ziet goede zorg vooral als een kwestie van hart en ziel, niet van wetenschap. Dat zien homeopathische artsen anders. Zij schrijven hun geneesmiddelen voor aan de hand van persoonskenmerken en komen zo tot een persoonlijk voorschrift. Het principe is hetzelfde als dat van de persoonlijke diagnose en wetenschappelijk te verantwoorden. Dat doen zij al twee eeuwen; ze luisteren met hart en ziel naar hun patiënt en vertalen dat naar wetenschappelijk opgebouwde kennis. De RVS en de Nederlandse overheid zien helaas de arts die niet met hart en ziel naar de patiënt luistert én wetenschap bedrijft als norm.

Start typing and press Enter to search