Corona en persvrijheid

In Nieuws

Hong Kong is een dichtbevolkt gebied met 7,5 miljoen inwoners. Toch zijn  hier maar een duizendtal COVID-19 besmettingen geregistreerd en slechts vier doden (eind april 2020). Wat kan hier aan de hand zijn? Onderraportage is natuurlijk mogelijk, maar dat in Nederland 40 keer zoveel besmettingen en 1000 keer zoveel doden gerapporteerd zijn is toch vreemd.

Wat kennelijk niemand mag weten is dat in Hong Kong meer dan een miljoen mensen twee homeopathische middelen gebruikt hebben ter preventie van Corona. Onder het zorgpersoneel zijn, voor zover bekend, tot eind april geen besmettingen geconstateerd.

Ik ga ervan uit dat ik dit wel op deze website mag vermelden, maar ik mag niet vermelden welke twee homeopathische middelen gebruikt werden. Waarom niet? De overheid meent dat homeopathie een onbewezen therapie is en het zou de volksgezondheid schaden iets over mogelijke werkzaamheid van homeopathie te zeggen. Er is inderdaad geen dubbelblind bewijs dat de twee in Hong Kong gebruikte middelen werkzaam zijn bij COVID-19. Dat kan ook niet geleverd worden, want daar werken degenen die hiervoor nodig zijn niet aan mee. Er is wel bewijs dat homeopathie werkt bij acute luchtweginfecties, maar dat wordt niet betrouwbaar geacht omdat de reguliere slager het vlees (bewijs) van de concurrent moet keuren van de overheid.

Wat wel mag is onbewezen reguliere middelen noemen en toepassen; tot nu toe met weinig succes. Homeopathie werkt anders dan reguliere geneesmiddelen en daardoor wordt het al twee eeuwen succesvol toegepast bij epidemieën, onder ander bij de ‘Spaanse’ griep van 2018/2019.

Zou het ook een rol spelen dat er weinig verdiend kan worden met homeopathie? Onlangs heeft de Nederlandse Minister nog bakzeil gehaald toen hij prijsbeperkende maatregelen voor medicijnen wilde invoeren. Homeopathie schaadt ook de winst van de farmaceutische industrie.

Persvrijheid is kennelijk een relatief begrip. Het is nu wachten op de volgende epidemie en bij iedere epidemie duurt het meer dan een half jaar voordat er een vaccin is. In die tijd overlijden er mogelijk een miljoen mensen aan die epidemie. Zou het noemen van een homeopathisch geneesmiddel net zoveel schade veroorzaken?

Start typing and press Enter to search