COPD: mythe van plausibiliteit

In Nieuws

Alweer een doorgeprikte mythe (Volkskrant 5 maart 2016): met goed behandelen voorkom je de ‘rek uit je longen’. Zo worden 400.000 Nederlanders met chronic obstructive pulmonary disease (COPD) al tientallen jaren mishandeld. “Open zetten die luchtwegen en infecties bestrijden met antibiotica en bijnierschorshormonen” is het plausibele advies. Maar epidemiologisch onderzoek toont dat plausibiliteit leidt tot meer schade dan baat.

Zo worden patiënten massaal voor de gek gehouden. Enkele cijfers:

  • Jaarlijks 200.000 doden door geneesmiddelen in de EU
  • 400.000 Nederlandse COPD patiënten die meer schade dan baat ondervinden
  • Jaarlijks 40.000 Nederlandse jongeren die antidepressiva krijgen en daardoor meer agressie en suicide

Wordt de misdaad van schadelijke plausibele behandelingen bestreden? Integendeel, wanneer je een niet-plausibele behandeling als homeopathie toepast raak je je artsentitel kwijt. Dat homeopathische artsen vooral succes hebben bij luchtwegproblemen en hiermee het reguliere medicijngebruik (o.a. antibiotica) verminderen is vooral lastig voor de reguliere collegae.

Deze kat in het nauw maakt dan rare sprongen. Er zijn meer dan 20 dubbelblind onderzoeken naar het effect van homeopathie bij luchtweginfecties. Op 5 na laten deze een statistisch significant positief resultaat zien. Vervolgens gaan tegenstanders hiermee aan de slag en maken selecties van deze onderzoeken op grond van voor hen plausibele criteria. Dan kom je – toevallig? – op de niet statistisch significant positieve onderzoeken uit. Tenslotte citeert de Australische artsenvereniging uit deze selecties. En zie, de gevestigde medische orde kan gerust zijn, want gezaghebbende bronnen hebben bevestigd dat homeopathie niet werkt.

Liever plausibele schade dan niet-plausibele behandeling!

Start typing and press Enter to search