Reguliere oogkleppen

Mei 2015 heeft het Comité Permanent de Médecins Européens (CPME) een standpunt ingenomen t.a.v. alternatieve geneeswijzen (Complementary/Alternative Medicine, CAM); een ongelooflijk staaltje van tunnelvisie. De CPME weet zeker dat CAM niet effectief is en dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor CAM. De reguliere geneeskunde is in de ogen van de CPME effectief en gebaseerd op wetenschappelijke methoden.

Dat het Amerikaans Congres al heeft uitgezocht dat op grond van wetenschappelijk bewijs 42% van de reguliere geneeskunde (mogelijk) effectief is en 39% van CAM weet men niet. Ook niet dat het bewijs voor homeopathie niet onder doet voor regulier bewijs.

Het Amerikaans congres heeft ook vastgesteld dat CAM veel veiliger is. Van de reguliere geneeskunde is 8,1% schadelijk, van CAM slechts 0,7%. Toch stelt de CPME dat het gebruik van CAM schadelijk zou zijn.

De CPME meent het beste met patiënten voor te hebben door allerlei regels te stellen. Reclame voor CAM geneesmiddelen mag niet, het hoort niet in de artsopleiding en onderzoeksgeld mag niet naar CAM. Onwetenschappelijke reguliere geneeskunde bestaat niet volgens de CPME.

Dat betekent oogkleppen voor eigen falen en een arrogante betutteling van 150 miljoen Europese burgers die gebruik maken van CAM. Zij doen dat vooral omdat de reguliere geneeskunde daarvoor jarenlang bij hen niet werkte of juist schadelijk was. Het nieuwe standpunt van de CPME bevestigt hun ervaring dat veel reguliere niet naar patiënten luisteren.

De CPME vindt wel dat iedere patiënt recht heeft op de beste behandeling met het beste bewijs. Laten ze dat eens zelf ter harte nemen. Welke reguliere geneeskundige methode is op grond van hoeveel bewijs erkend? Op deze vraag hebben wij nog geen antwoord gekregen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search