Overheid bevordert dood door zelfmedicatie

Door zelfmedicatie met pijnstillers sterven jaarlijks meer dan 500 Nederlanders. Deze pijnstillers worden ruimschoots aangeprezen en dat mag. Een homeopathisch geneesmiddel voor zelfmedicatie aanprijzen mag niet. Als ik dat hier zou doen krijg ik van de Nederlandse overheid een boete van zevenduizend euro. Er mag ook geen indicatie op de verpakking van een homeopathisch geneesmiddel staan.

Waarom mag dat niet? Volgens de Nederlandse overheid om de burger te beschermen. Kennelijk zijn die sterfgevallen door reguliere medicatie de noodzakelijke neveneffecten (‘collateral damage’) voor een hoger doel. Maar welk doel is dat dan?

Zouden reguliere geneesmiddelen wel werken en homeopathische niet? Dubbelblind bewijs toont geen significant verschil aan, zelfs niet wanneer je de negatiefste tien procent van alle homeopathie onderzoeken selecteert. Zowel reguliere als homeopathische geneesmiddelen werken niet bij iedereen. Veel mensen ervaren dat een homeopathisch geneesmiddel wel werkt wanneer een regulier middel niet werkt. Met zelfmedicatie kun je dat gewoon uitproberen, maar dan misschien liever met een ongevaarlijk middel?

Zoals de tabaksindustrie tientallen jaren volhield dat roken niet zo schadelijk is, zo houden tegenstanders van homeopathie vol dat homeopathie schadelijk kan zijn. Het tegendeel is bewezen door een fanatiek tegenstander van homeopathie, Edzard Ernst. In de wereldliteratuur van 34 jaar over bijwerkingen van homeopathie vond hij vier gevallen van overlijden. Deze waren overigens slecht gedocumenteerd. Het aantal overlijdens door reguliere geneesmiddelen, alleen in de EU, loopt tegen de tweehonderdduizend per jaar.

Lieve patiënten, vraag mij niet om een veilig alternatief zelfhulp geneesmiddel voor uw pijn of griep, want ik mag dat niet noemen. Maak de overheid duidelijk hoe onrechtvaardig en gevaarlijk zij tewerk gaat. Vraag de overheid wiens belang zij dient.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search