Homeopathie bespaart

Nieuw Frans onderzoek bevestigt dat huisartsen die homeopathisch geschoold zijn goedkoper werken (Colas et al, Health Economics Review, 2015; 5:18). Dat was eerder in Nederland ook vastgesteld (Baars, BMJ open, 2014).

De consultkosten bij homeopathie zijn hoger door de langere duur van de consulten, maar de medicijnkosten zijn beduidend lager. Bij elkaar genomen is er toch een besparing van 20% indien de huisarts homeopathie toepast.

Bovendien schrijven homeopathische huisartsen veel minder psychofarmaca, antibiotica en NSAIDs (pijnstillers/ontstekingsremmers) voor. We weten allemaal dat we het gebruik van antibiotica moeten beperken vanwege de toenemende resistentie.

Hier zijn alleen de directe kosten van de huisarts berekend. Daarbovenop komen de indirecte besparingen. Het mindere gebruik van psychofarmaca kan ongelukken in het verkeer voorkomen. Antibiotica en bijwerkingen van NSAIDs zijn een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnames.

Mochten mensen denken dat de homeopathische behandeling slechter is of levens bekort: dat is zeker niet zo, getuige het Nederlandse onderzoek.

Start typing and press Enter to search