Filosofie en homeopathie

In het najaar worden de antikwakkers actief, dit jaar gaan ze vermomd als filosofen. Antikwakkers kennen de waarheid al, dat is een slechte start voor een filosoof. Mensen die hun waarheid betwijfelen noemen ze “Naïeve idioten”, een uitdrukking die je niet direct verwacht van een filosoof.

Ik ben geen filosoof, maar slechts een arts die zich al tientallen jaren verwondert over de effecten van homeopathie. Verwondering, dat is toch iets wat een filosoof zou moeten bewegen? Zeker wanneer je iets ziet dat theoretisch onmogelijk lijkt. Zie ik het wel goed? Mijn patiënten verzekeren mij dat homeopathie werkt nadat reguliere geneeskunde bij hen al jarenlang faalde. Wie ben ik om deze deskundigheid in twijfel te trekken? Mag ik dat nadat mijn reguliere behandeling gefaald heeft?

Wat doen we nu met het vele wetenschappelijk bewijs dat er is? Er zijn gezaghebbende wetenschappers die menen dat het bewijs voor homeopathie niet onderdoet voor regulier bewijs en wetenschappers die menen dat bewezen is dat homeopathie niet werkt. Je zou zeggen dat filosofen zich moeten verwonderen over zulke sterke verschillen van mening, maar antikwakkers weten wel voor welke mening ze kiezen.

Laat de echte filosoof opstaan, juist hem of haar hebben we nu nodig. De patiënt die geen verbetering ervaart op reguliere geneeskunde en wel op homeopathie is een vaststaand feit en geen uitzondering. Deze patiënt heeft recht op een veilige behandeling. Artsen die homeopathie toepassen zijn geen idioten die wel weten hoe het zit, zij aanvaarden de feiten en zoeken naar de waarheid. Ondanks dit zoeken pretenderen zij niet verstand te hebben van filosofie. Laten de filosofen hen helpen, maar ze dienen hun ervaring wel serieus te nemen. Filosofen die belangstelling hebben voor onze visie kunnen hier klikken voor meer informatie.

Start typing and press Enter to search