Antibiotica: waarom bestaande oplossingen negeren?

Op 25 en 26 juni 2014 vindt in het Haagse Vredespaleis een internationale ministeriële conferentie plaats over de mondiale aanpak van antibioticaresistentie. De bewindslieden negeren het feit dat veel artsen integrale geneeskunde toepassen om de tekortkomingen van reguliere geneeskunde te ondervangen.

Zo is homeopathie bewezen effectief in het terugdringen van antibioticagebruik. Onlangs nog bleek dat Franse huisartsen met gebruik van homeopathie de helft minder antibiotica voorschrijven (Grimaldi, Plos One 2014). Een van de belangrijkste aanleidingen voor het voorschrijven van antibiotica is de bovenste luchtweginfectie. Shang et al (Lancet 2005) vonden in een vergelijkende studie van homeopathie met reguliere geneeskunde een sterk effect van homeopathie bij bovenste luchtweginfecties. Zij constateerden ook dat de kwaliteit van homeopathische onderzoeken beter was dan van reguliere onderzoeken. Dat men deze resultaten toch negeert vanwege vermeende tekortkomingen van homeopathische onderzoeken getuigt niet van een open mind.

Een open mind is een basisvoorwaarde bij het zoeken naar oplossingen voor een probleem dat al tientallen jaren bestaat en waarvoor nog geen reguliere oplossing in zicht is. Homeopathie wordt al twee eeuwen wereldwijd toegepast door honderdduizenden artsen en miljoenen patiënten.

Start typing and press Enter to search