Beschamende wetenschap

In Bewijs

Meewerken aan onderzoek om te bewijzen dat homeopathie werkt is zinloos sinds de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) concludeerde dat bewezen is dat homeopathie niet werkt. Een conclusie waarvoor de grondlegger van de wetenschap, Karl Popper, zich in zijn graf zou omdraaien.

Maar het wordt nog erger: de conclusie is gebaseerd op een selectie van vijf uit 176 (honderdzesenzeventig) dubbelblind onderzoeken.

Popper stelt dat bevestiging van een hypothese (homeopathie werkt niet) onmogelijk is. Het standaardvoorbeeld is dat de stelling dat zwanen wit zijn alleen kan worden ontkracht. Je ziet natuurlijk ontzettend veel witte zwanen, maar de eerste niet-witte zwaan betekent dat deze stelling onhoudbaar is.

Bij geneeskunde ligt dat wat moeilijker: er is geen enkele behandeling die altijd werkt en weinig behandelingen werken nooit. De oplossing die hiervoor gekozen is, is het dubbelblind onderzoek dat statistische zekerheid moet bieden dat de behandeling beter werkt dan placebo.

Inmiddels zijn er meer dan 175 dubbelblind onderzoeken naar homeopathie en op grond van deze onderzoeken is de statistische kans dat homeopathie niet werkt minder dan één op een miljoen.

We begrijpen niet hoe homeopathie werkt, maar wanneer een groot aantal patiënten ervaart dat homeopathie werkt nadat reguliere geneesmiddelen gefaald hebben is dit argument nog nauwelijks relevant.  Het getuigt van arrogantie om deze patiënten niet serieus te nemen en helaas is dat ook de houding van de KNAW.

De KNAW heeft kennelijk geen zin om het eigen gelijk in twijfel te trekken, terwijl dat toch de essentie van wetenschap is. Maar erger is nog dat zij de mening van erkende wetenschappers ,dat het bewijs voor homeopathie niet onderdoet voor regulier bewijs, negeren.

Inmiddels heeft de KNAW 176  zwanen (homeopathie onderzoeken) voorbij zien komen, waarvan er slechts vijf wit zijn. Om moeilijk te doorgronden redenen ziet de KNAW alleen de witte exemplaren. Dat is toch om door de wetenschappelijke bodem te zakken van schaamte?

Recent Posts

Start typing and press Enter to search