Antidepressiva

Mogen antidepressiva nu wel of niet? Een grote Deense analyse concludeert dat ze bij kinderen en jong volwassenen meer zelfmoord en agressie geven. Bij volwassenen waren deze niet statistisch significant toegenomen (BMJ, 27 Jan 2016 online).

Is dit niet de wereld op zijn kop? Reguliere geneesmiddelen mogen tegenwoordig bestaan omdat de schadelijkheid niet statistisch hardgemaakt kan worden.  Deze middelen worden gegeven om zelfmoorden en agressie te verminderen, toch? Ze doen het tegendeel bij kinderen en jongeren. Bij volwassenen mogelijk ook, maar dat is statistisch niet hardgemaakt. Dus, omdat ze bij volwassenen het zelfmoordrisico en agressiviteit niet duidelijk verhogen mogen ze wel worden voorgeschreven.

Hoe zat het ook al weer met homeopathie? Er is statistisch hard bewijs dat homeopathie werkt en onschadelijk is. Toch wordt het niet geaccepteerd omdat sommigen vinden dat de kwaliteit van het bewijs niet goed genoeg is. Die kwaliteit is beter dan van regulier bewijs, maar ja, van reguliere middelen weten we hoe ze werken.

We kunnen dat dure dubbelblind onderzoek beter wegdoen. Het gaat er toch alleen maar om of we begrijpen hoe het werkt. Dat het niet werkt en mogelijk alleen maar schaadt kan toch geen reden zijn om de farmaceutische industrie dwars te zitten?

Dat antidepressiva zelfmoordrisico geven weten we sinds 1990. De Nederlandse overheid weet ook sinds 1990 dat er wetenschappelijk bewijs is voor homeopathie. Toch vindt zij  dat artsen hun artsentitel moeten verliezen wanneer zij homeopathie voorschrijven. Antidepressiva voorschrijven is volgens de Nederlandse overheid wel geneeskunde en homeopathie voorschrijven niet!  Nederlandse artsen schrijven jaarlijks bij 40.000 kinderen en jongeren antidepressiva voor, gestimuleerd door hun overheid.

Start typing and press Enter to search